perjantai 11. huhtikuuta 2014

Suo siellä, suo täällä.

Kevät on ollut erinomaista aikaa luonnossa liikkumiseen. Erityisen hyvä on ollut tehdä pitkät, rauhalliset sauvakävelylenkit luonnon helmassa. Tutuksi rutiiniksi ovat tulleet sauvakävelylenkit suolla, sillä suo kantaa hyvin ja toisaalta antaa sopivasti periksi.

Sauvakävely ja erityisesti suolla tehty sauvakävely on muutamista syistä erinomaista harjoittelua kenelle tahansa. Ainakin seuraavista syistä:


  • Syke pysyy helposti kurissa, jolloin peruskestävyysharjoituksia ei tule tehtyä liian korkeilla tehoilla
  • Tukilihakset saavat erityisen hyvää harjoitusta. Nilkkaa, polvea sekä lonkkaa tukevat lihakset tekevät jokaisella askeleella töitä, kun alusta on epästabiili. 
  • Laadukkaita liikkeitä / toistoja voit tehdä yhdessä harjoituksessa uskomattoman määrän. Jos ajattellaan esimerkiksi nilkan koko liikeradan liikettä, varsinkin ojennusvaihetta, niin reippaalla kävelyrytmillä minuutissa tulee noin 50 - 60 nilkan ojennusta, kun kevyessä hölkässä vastaavasti ojennus jää lähes aina vajaaksi ja toistoja tulee enemmän. Kävely siis sekä mobilisoi, että parantaa nilkan lihasten kestävyyttä että liikkuvuutta.
  • Ylävartalo ja keskivartalo tekevät aktiivista työtä pitääkseen asennon ja tasapainon yllä.
  • Luonnossa liikkuminen itsessään on virkistävää ja voimavaroja palauttavaa.

Mieli lepää luonnossa.

Tänään vuorossa oli kaksi tuntia sauvakävelyä. Keskisyke oli noin 100 lyöntiä minuutissa. Tämä vastaa allekirjoittaneella noin 55 - 60 % tehoa maksimista. Silti keskivauhti oli 6 km/h, eli reippaasti saa painella. Askeltiheys oli noin 55 - 60 askelta minuutissa.

Pysyttele jonon hännillä ja..


Eilen olin oulussa Liikuntalääketieteenpäivillä. Yksi puhujista siellä oli Heikki Tikkanen, joka on erikoistunut hengityselimistön sairauksiin. Kysyin häneltä vinkkejä Kilimanjarolle. Heikki kiteytti ohjeet yhteen lauseseen. "Pysyttele jonon hännillä ja nautistele matkasta"

Sporttia lukijoille viikonloppuun!

T: Lasse

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti