Climbing diary of Kilimanjaro
Päivä 1
Suuri päivä on koittanut! Aamuherätys Uhuru Hotellissa
Moshissa klo 6:30. Aamupala, jossa tutut evästykset; pekonia, munakasta, mehua,
mysliä, jne. Myös oppaamme William oli mukana aamupalalla, sillä hän ilmeisesti
yöpyi lähistöllä.
Moshista siirtyminen Kilimanjaron luonnonpuiston
lähtöportille kesti noin 1,5 tuntia, jonka jälkeen lähtövalmistelut.
Lähtöportilla kirjauduimme sisälle ja varmistimme, että
kaikki on kunnossa. MUTTA, eipä ollut! Molempien GoPro –kameroiden akut olivat
jostakin mystisestä syystä tyhjentyneet.
Tämä sotkin hieman kuvaussuunnitelmaamme. Saimme kuitenkin
kuvaukset purkkiin järkkäreillämme.
Lähtöportilla katselimme vielä ennen lähtöä kantajien
pakkaustouhuja. Jokainen paketti punnitaan lähtöportilla. Kantajan
maksimipainot (pään päällä tai niskassa) sai olla maksimissaan 20 kiloa. Siihen
lisäksi muutaman litran vesikanistereita ja selkäreppu, niin alkoi olla
kantamukset kohdillaan J
”lähtöportti Marangu routen päässä on noin 1780 metrin korkeudessa”
Heti lähtöluvan saatuamme, käynnistimme pole pole –vauhdin.
Ensimmäinen päivä noustiin sademetsän syövereissä. Ensimmäinen tauko pidettiin
vajaan kahden tunnin kohdalla. Take away –paketista löytyi kananrintaa,
hampurilainen, banaani sekä hedelmä. Ruokatauko kesti noin 30 minuuttia, jonka
jälkeen jatkoimme matkaa kohti Mandara Hutia. Loppumatka hutille olikin
jyrkempää sekä hidaskulkuisempaa kivikkoa. Voi vain kuvitella, kuinka liukasta
sadekaudella on kivikossa ja mutaliejussa saapastella. Vuoristotaudin oireet
alkoivat ensimmäisen kerran nostaa päätään päiväetapin loppuosuudella.
Ensimmäisenä oireena oli todettavissa puristava päänsärky.
”lounaspaketeissa on reilusti evästä, mutta välipalojen riittävyydestä
kannattaa huolehtia omilla eväillä”
Mandara Hutille, joka on 2720m:n korkeudessa, saavuimme 3h
40 minuutin kävelyn jälkeen. Sisäänkirjautuminen, jossa kysytään henkilön nimi,
sukupuoli, kansalaisuus, ikä ja ammatti, kuuluu jokaisen yöpymispaikan
rutiineihin Marangu routella.
Mandara Hutissa on pieniä, neljän hengen lautamökkejä sekä
isompi tupa, johon mahtuu ruokailemaan noin 100 henkilöä kerrallaan. Muutenkin
”ylellistä” näissä oloissa, sillä toiletit ovat varustettuja ihan posliinisilla
wc –pytyillä J
Heti majoittumisen jälkeen nautimme teetä, kahvia sekä
popcornia. Tässä vaiheessa olo oli aivan siedettävä. Rasituksen lopettaminen
sekä tankkaus saavat olon kummasti helpottumaan.
Teen jälkeen kävimme pienellä jaloittelulla läheisen
kraaterin reunalla. Lenkin pituus oli yksi tunti ja nousumetrejä kertyi noin 80.
Palattuamme jaloittelulta, päänsärky voimistui ja heikohko
olo valtasi kehon. Hieman oksettava olo johti ruokahaluttomuuteen. Siltikin,
täytyi muutama peruna, pari kalafilettä, alkukeitto, pari leipää, teetä sekä
pari hedelmää upottaa kohti ruoansulatusjärjestelmää.
Pian illallisen jälkeen olo alkoi helpottumaan ja painelimme
klo 19. Jälkeen mökkiin pötköttämään. Pimeä laskeutui seudulle heti seiskan
pintaan, joten olimme valmiita yöunille, sillä herätyskello asetettiin
kukkumaan klo 6.30.
1.päivän summary:
Lähtöportti – Mandara Hut
- 3h 41 minuuttia
- 8 km
- keskisyke 108
- maksimisyke 135
- 2195 kcal
- nousu 810 metriä (mittarin mukaan. Voi poiketa järjestäjien ilmoittamasta)
Lisäksi
sopeutumislenkki:
- 1h
- keskisyke 103
- maksimisyke 126
- 517 kcal
- nousu n. 80m
PS. Harjoitusajat sisältävät tauot!
Päivä 2:
Toinen nousupäivä starttasi klo 8. aikaan. Aamurutiinit
eivät poikkea juuri normaalista. Henkilökunta käy koputtamassa sovittuun aikaan
mökin ovelle ja tuo samalla kuumaa vettä käsi –ja kasvopesua varten. Aamupala,
tavarat kasaan ja menoksi.
Lähdimme isohkon saksalaisryhmän perään. Sekä minulla ja
Karille kulki oppaat mukana koko ajan, kun muu henkilökuntamme (muut 8
henkilöä) kulkivat omilla aikatauluillaan edellämme odottamassa meitä tulevassa
majapaikassa. Aamupäivä oli sateinen, joten ensimmäistä kertaa sadevaatteille
oli käyttöä. Kosteutta lisäsi myös sademetsän sisällä oleskelu.
Näkymät noin 3500 metrin korkeudesta alaspäin. |
Ennen lounasta aurinko alkoi paistamaan ja saimme heittää
sadevaatteet päiväreppuun. Lounastimme klo 11.30 aikaan upealla
näköalapaikalla. Kirkkaalla säällä taustalla näkyy Mawenzi –vuoren huippu
reilun 5100 metrin korkeudessa ja alhaalla avautuu maiseman alangoille sekä
Moshin kaupunkiin. Näistä näkymistä pääsimme kyseisellä paikalla tosin
nauttimaan vasta paluumatkalla, sillä noustessamme usva peitto maisemat.
Päivä oli muutoinkin hyvin pilvinen ja saimme havaita nopeat
säänvaihtelut. Puoliminuuttia ja täysin poutainen taivas oli niin tukossa,
ettei 50 metriä pidemmälle nähnyt.
Raatokärryn jäljet. Joku on tuotu ylhäältä alas kärryillä. |
Viimeinen tunti toisen päivän osuudesta oli haastavaa.
Päänsärky ja huonovointisuus iskivät jälleen päälle. Vauhtia täytyi hidastaa ja
jalkoihin iski hapot entistä helpommin. Jalkojen hapotuksella ja
huonovointisuudella oli nimittäin selkeä yhteys. Tasaisilla osuuksilla olo
tasaantui ja meno tuntui helpolta, mutta voimakkaammat ponnistelut lisäsivät
puristuspäänsärkyä.
Perille päästyämme pikainen majoittuminen ja iloksemme
saimme huomata, että hollantilainen ystävämme Paul oli jälleen
kämppäkaverinamme. Erittäin miellyttävä 60 –vuotias opettaja hollannista, joka
tuntui tietävän kaikkien suomalaisten huippupikaluistelijoiden nimet J
Horombo Hutilla. Jaksaa hymyilyttää :) |
Näkymät horombo Hutilta Kilimanjaron huipulle päin. Lähellä, mutta silti niin kaukana. |
Teetä ja popcornia tuttuun tyyliin välipalaksi. Lisäksi
puolikas PowerBarin proteiini –patukka. Olo alkoi taas teen jälkeen
helpottamaan. Jotenkin tuntui, että lämmin juoma helpotti oloa aina
tehokkaimmin. Pyysinkin jatkossa tarjoilijaltamme termospulloon lämmintä vettä,
jota tuli ryypiskeltyä mökissä kaikessa hiljaisuudessa. Teen jälkeen
ihastelimme mökkikylän maisemia. Alla avautui näkymät Moshin kaupunkiin ja yläpuolella
taas Mawenzin sekä Kilimanjaro –vuoren huiput.
Illalliseksi nautimme pastaa ja lihakastiketta. Mukavaa
vaihtelua kanan sijaan J
Ilta meni mukavasti, etenkin kun pöytäseurasta uusia tuttavuuksia englannista
ja espanjasta. Illallisen jälkeen kömmimme makuupussiin ja uni tuli noin 21
aikaan. Yöllä tuli taas herättyä vessaan parikin kertaa.
”yöllä joutui käymään ainakin 2 – 3 kertaa vessassa, sillä runsas
nesteenjuonti sekä korkea ilmanala tuntui vauhdittavan nestekiertoa. Pieni
kiusa, joka häiritsi unta”
Note to self:
- Yöllä on pimeää ja useimmiten sateista. Varaa makuusijan viereen otsalamppu sekä sadevaatteet yöllistä vessareissua varten
- Jotta öiset wc –visiitit aiheuttaisivat mahdollisimman vähän häiriötä kanssa kiipeilijöihin, asettele vaatteet makuusijan viereen niin, että ne on helppo pukea päälle pilkkopimeässä.
- Mikäli heräät yöllä ja sinulla on vessahätä, käy heti vessassa. Älä jää odottamaan kovempaa hätää.
- Muista hygienia. Käsidesi ja Savetit kuuluvat wc-varustukseen.
Päivän saldo:
- 5h 18 minuuttia
- matka n. 11 km
- keskisyke 113, maksimisyke 134
- 3356 kcal
- nousu noin 1 km
- päätöskorkeus: 3720 metriä
- kello 21. Aikaan aktiivisuusmittari näytti energiankulutusta kuluneelle päivälle 5500 kcal
Päivä 3:
”Lämmintä noin 5 – 10 astetta. Aamulla sateista ja pilvistä”
Makoillen noin 12 tuntia. Siitä ehkä noin 9 tuntia unta.
Siltikin aamutuntuma on hieman väsynyt.
Aamuherätys oli hieno, sillä Kibolle päin lähtevät kantajat
olivat kerääntyneet yhteen ja lauloivat sekä tanssivat Kilimanjaro –laulun tahtiin.
Käsien pesu ja aamupala, joka ei tällä kertaa oikein
maistunut. Väkisellä täytyi kuitenkin tankata evästä naamariin.
Ennen sopeutumislenkille lähtöä otimme ryhmäkuvan, jossa oli
mukana koko retkikunta: 2 opasta, kokki, tarjoilija sekä 6 kantajaa. Hieno
jengi ja iso rispekti kantajille, jotka urakoivat meidän valkonokkien tavarat
ja eväät vuorelle.
”Oppaamme Williamin ohje oli, että sopeutumispäivänä nestettä täytyi
nauttia klo 18 mennessä vähintään 3 litraa”
Sateisessa kelissä lähdimme kohti Chepra rockia.
Nousumetrejä tuli yhteensä noin 400 metriä. Pientä päänsärkyä ilmeni puolen
tunnin nousun jälkeen, eikä se helpottanut kunnolla missään vaiheessa. ”Seepra
rokilla” näkymät olivat hienot, sillä Mawenzin (reilu 5100 metriä) huippu oli
aivan vieressämme. Lisäksi musta-valkoinen Chepra –kivi, joka on noin 20 metriä
korkea, oli upea ilmestys.
Chepra Rock. Veden ja mineraalien värileikkiä. |
Palatessa alamäkeen, kohti Horombo hutin majapaikkaa olo ei
ollut kovinkaan paha, mutta mökkiin päästyä huono olo ja pääkipu iski taas
päälle. Yksi burana oli pakko ottaa, vaikka viimeiseen saakka tekee mieli
vastustaa lääkkeitä.
Päänsärky alkoikin helpottumaan, mutta etova olo jäi
kuitenkin päälle. Ruoka ei maistunut ollenkaan ja kananrinta jäikin syömättä.
Koitin tankata perunoita sekä kasviksia ja tuoremehua, jotta energiaa jäisi
edes vähän varastoon. Koska haarukallinen ruokaa upposi noin 5 minuutin
syklillä, ehdimme oppaani Justinin kanssa katsella kännykältä videoitani, joita
olin Jonnesta kesän aikana filmannut. Lähinnä pyöräily ja kiipeily painotteisia
olivat nekin J
Ruoan jälkeen painelin makuupussiin ja otin noin 30 – 60 minuutin
torkut. Herättyäni aloin heti tankkaamaan vettä termospullosta. Olo alkoikin
pikku hiljaa kohenemaan.
”Horombo hutilla, 3700 metrin korkeudessa, pääsi laittamaan kotiin
tekstiviestin, sillä mökkikylän kupeessa oli radiomasto”
Päivän saldo:
- 2h 45 minuuttia
- 4,72 kilometriä
- keskisyke 109, maksimisyke 137
- 1533 kcal
- nousu 375 metriä
- maksimikorkeus 4113 metriä
Päivä 4:
Aamulla herätys klo 7.00. Oli tulossa suuri päivä, sillä
tavoitteemme olisi nousta ensin 1000 metriä Kibo Hutille ja sieltä levähdys ja
tankkaustauon jälkeen klo 24.00 matka jatkuisi kohti Uhuru Peakia eli
Kilimanjaron huippua.
Aamulla koin (jälleen) ruokahaluttomuutta, mutta syötävä
olisi, mutten tulee päivän aikana ”noutaja”. Munakasta, pekonia, lättyjä,
mangoa sekä kauravelliä teen kanssa. Kattaus oli kohdillaan, mutta
näläntunteesta ei voinut sanoa samaa. Kahviakin olisi ollut tarjolla, mutta se
ei ole maistunut kunnolla koko reissun aikana. Sen verran korkea ilmanala on vaikuttanut
kahviaddiktiinkin.
Aamutoimet: vaatetta päälle ja käsien pesulle. |
Aamu oli poutainen ja vuorenhuiput erottuivat selvästi lähes
koko nousun ajan. Päänsärky alkoi vaivaamaan 4000 metrin korkeudessa ennen
Saddle –”autiomaata”. Satula on pieni hiekkatasanko ennen jyrkkenevää nousua
kohti Kilimanjaron huipun juurta. Neljäntonnin jälkeen alkoi myös
huonovointisuus nostaa taas päätään. Yritin pakottaa itseni syömään
energiapatukoita, mutta ei puhettakaan. Ei vain maistunut. Tässä kohtaa olisi
ollut paras olla esimerkiksi glukoosi pastilleja, joita imeskellä. Geeleistä
olisi saanut hyvin energiaa, mutta ajatuskin geelistä olisi saanut
oksentamaan..
Viimeinen vesipiste noin 4000 metrin korkeudessa. |
Pysähdyimme Saddlen jälkeen lounaalle noin tunnin matkan
päästä Kibo Hutia, joka oli majapaikkamme. Ruoka ei maistunut sitten ollenkaan.
Söin ainoastaan yhden kolmioleivän ja kanamunan sekä ryypiskelin pillimehun.
Takana oli kuitenkin jo nelisen tuntia taivalta, joten energiatappio oli aika
radikaali jo tässä vaiheessa päivää. Loppumatka Kibo Hutille olikin tuskainen.
Jokainen askel tuntui työläältä ja koko ajan oli tunne, että jos huono olo
vähäänkään lisääntyy, niin oksennus tulee.
Kibo Hutin basecampissa olo helpottui kun rasitus väheni.
Olo tuntui jopa siedettävältä. Jaksoin tehdä jopa pienen video –päivityksen Go
Prolla. Majoituimme 10 hengen huoneisiin ja huonekavereina meillä oli ryhmä
espanjalaisia sekä tietenkin vanha kämppiksemme Paul. Päästyämme
majoitusmökkiin vetäydyin välittömästi makuupussiin, sillä tunsin itseni
väsyneeksi.
Päivä oli aika lämmin ja aurinkoinen. Taustalla Kilimanjaron huippu, Kibo. |
Herättyäni, tuli tarjoilijamme kutsumaan meidät teelle ja
popcornille. Olo oli kuitenkin niin huono, että tiesin syömisen olevan mahdotonta.
Vetäsinkin kengät jalkaan, painelin pihalle ja oksensin mökin nurkalle. Onneksi
ehdin pihalle asti!
Koitin haukata ”raitista” ilmaa hetken, ennen kuin kävin
hakemassa sisältä kupin teetä. Kari oli tehnyt teen valmiiksi, joten kaappasin
mukin mukaan ja painelin takaisin ulos, sillä tiesin olon olevan edelleen
heikonpuoleinen. Ajattelin nojatessani ulkona mökin seinään, että on tämä aika
kovaa leikkiä tulla 4700 metriin oksentelemaan J
”Hörppy ja toinen teetä. Ja saman tien oksensin ne teen ulos. Samoin ne
puoli kourallista popcornia, jotka toiveikkaana nappasin mukaan painellessani
ulos”.
Kari kutsui oppaamme Williamin paikalle. William antoi
minulle yhden pahoinvointitabletin, jonka otettuani kömmin takaisin
makuupussiin. Tabletista ei kuitenkaan ollut isoa iloa. En kyennet edelleenkään
syömään mitään ja siinä meni päivällinen sitten sivu suun. Tässä vaiheessa oli
selvää, ettei muutaman tunnin päästä starttaavalle loppunousulle ollut mitään
asiaa. Kerroin tämän myös oppaallemme. Lopputulema oli, että Kari lähtee
Williamin kanssa yöllä nousemaan kohti Uhuru Peakia ja minä lepäilen yön ajan
mökissä. Aamulla starttaisimme Justinin kanssa matkan alas, kohti Horombo
hutia.
Kibo Hut, korkeus 4720 metriä. |
”Vuoristotaudin
oireita;
- Puristava päänsärky
- Huonovointisuus (Ruokahalun menettäminen, päänsärky, oksentaminen)
- Sormien puutuminen
- Kognitiiviset ja motoriset ongelmat
- Sykkeen kohoaminen
Yöllä herätessäni, tunsin kuinka sormien päät tuntuivat
olevan puuduksissa. Samoin kurkku oli hieman kipeä ja korvassa tuntui lievää
tykytystä. Sydän tuntui hakkaavan kuin kovemmallakin juoksulenkillä ja taisi
siinä muutama lisälyöntikin tulla. Koitin saada unta siinä toivossa, että olo
olisi aamulla parempi. Klo 23 aikaan alkoivat huiputtajat heräillä puolenyön
teelle ja valmistautumaan nousuun. Kuuntelin hieman haikein mielin, mutta
toisaalta tyytyväisenä, sillä juuri nyt ei olisi mitään saumoja lähteä
nousemaan. Kun ei jaksanut nostaa kunnolla päätä tyynystä. Sen verran
tsemppasin, että kaivelin repusta varaparistot Karille otsalamppuun.
Päivän saldo:
- 5 h 28 minuuttia
- 9.3 km
- keskisyke 112, maksimi 137
- 3228 kcal
- Nousumetrit, noin 1000m
- Klo 20 aikaan vuorokauden kulutus näytti yli 5000 kcal:ia
Päivä 5:
Heräsin klo 6 aikaan ja käväisin vessassa. Olo oli
helpottunut sen verran, että oli suht. Helppoa nousta jo tolpilleen. Sovimme
oppaan kanssa, että klo 7 tulee aamupala ja pian aamupalan jälkeen lähtisimme
laskeutumaan. Mitä nopeammin ylhäältä lähdetään alas, sitä nopeammin olo
kohentuisi.
Aamupalaksi sain upotettua pari lettua ja pari siivua
vesimelonia. Teetä kylkiäisiksi ja elämä alkoi pikku hiljaa voittamaan kun sai
energiat pysymään sisällä. Hampaita pestessä meinasi kuitenkin tulla oksennus,
sillä hammastahna ei oikein tahtonut hivellä makuaisteja.
Kilimanjaron korkein huippu, Kibo alkaa alkaa olla takanapäin. Pilvet vyöryvät hienosti vuoren eteen.
Otin muutamat kuvat vielä basecampistä ja lähdimme Justinin
kanssa aamuauringossa laskeutumaan alaspäin. Keli oli aivan huikea ja edellisen
päivän kovasta tuulenvireestä ei ollut tietoakaan. Olokin alkoi heti
helpottumaan, siitä merkkinä jatkuva puheensorina allekirjoittaneen ja Justinin
välillä. Tahti alaspäin mentäessä oli verkkaista. Aikaa Kibolta takaisin
Horombo hutille meni 3 tuntia, sillä otimme välillä valokuvia sekä pidimme pari
taukoa.
Olo Horombo hutille oli jo hyvä ja tuntui, että perusenergia
alkoi saavuttaa kehon. Majoittuessani aloinkin heti täyttämään
matkapäiväkirjaa, sillä edellisten päivien aikana siihen ei ollut oikein
inspiraatiota eikä jaksamista.
Kari saapui Horombo hutiin klo 13 aikaan ja sain onnitella
tuoretta huiputtajaa verekseltään. Hieman oli kaveri väsyneen oloinen, kuten
samassa tilanteessa kaikki muutkin. Väsymyksestä huolimatta juttu luisti ja
meininki oli positiivinen. Oma fiilis nousi saman tien, sillä toinen meistä
pääsi huipulle asti.
Lounas nautittiin klo 14 aikaan. Bambukeittoa sekä
friteerattua paahtoleipää kahvin kera. Ai että oli kyllä herkkua! Nyt ruoka
maistui moneen päivään kunnolla. Ruoalla riittikin puhetta Karin huiputuksesta.
Vaikka päivällinen oli sovittu klo 18 alkavaksi, ei uni tai
lepo tuntunut itselle tarpeelliselta, sillä olo alkoi tuntumaan samalta kuin
merenpinnan tasolla. Nyt olisi ollut virtaa lähteä vaikka takaisin kohti Kibo
Hutia, mutta minkäs teet. Siihen ei ollut mahdollisuuksia, sillä mikäli matka
on sovittu tehtäväksi 6 päivässä, niin se silloin tehdään. Kiipeilijöiden tulee
noudattaa tiukasti alun perin antamaansa aikataulua.
Illallisella oli ruokana riisiä sekä lihakastiketta. Pienenä
arjen bonuksena ruokajuomana oli viiniä. Pitihän se lasillinen ottaa Karin
upean nousun johdosta. Päivällisen päätteeksi oppaamme kertoi seuraavan päivän
aikataulusta. Heräisimme jo 6 jälkeen ja aamupalan jälkeen starttaisimme kohti
Mandara routen lähtöporttia klo 7.15. Päivällisen päätteeksi pääopas otti
esille tippi –asian. Meillä oli matkavarauksen puolesta sellainen sopimus, että
maksamme kiipeilystä tietyn könttäsumman ja sen lisäksi molemmat maksavat
omalle oppaalle tippiä 130 – 150 US Dollaria. Tähän olimme varautuneetkin.
Selvisi kuitenkin, että paikallisilla oli ihan omat käytännöt. Nyt oppaat
puhuivat myös kantajien sekä kokin ja tarjoilijan tipeistä. Illallisen
päätteeksi saimme lapun kouraamme, johon oli valmiiksi raapustettu palkkiot.
Allaolevat hinnat koskivat Karin ja allekirjoittaneen yhteisosuutta:
Pääopas = 180
dollaria
Apuopas = 150
dollaria
Kokki = 120
dollaria
Tarjoilija = 60
dollaria
Kantajat = 48
dollaria / kantaja
Yhteensä = 798
dollaria
Hinta siis hieman pompsahti! Siinä se ilta menikin
ihmetellessä, miten tällainen käytäntö voi olla olemassa ja siitä puhutaan
vasta viimeisenä iltana. Oppaat pyysivät, että rahat luovutettaisiin
aamupalalla ennen lähtöä. Ei alhaalla pääte/lähtöportilla.
Selvisi, että tippiasiat ovat erittäin sekava käytäntö.
Kiipeilijät keskustelivat hölmistyneenä toisiltaan kysellen, kuinka paljon
kukin maksaa tippiä retkikunnalleen. Osoittautui,
että käytännössä kantajat sekä kokki ja tarjoilija eivät saa muuta palkkaa kuin
tipit. Kuuden päivän työstä. Oppaat sen sijaan saisivat palkan sekä myös ko.
130 – 150 dollarin tipit. Kukainenkin.
Päivän saldo:
- 3h 4 minuuttia
- 9.4 km
- keskisyke 102, maksimi 128
- 1440 kcal
- lasku, noin 1 km
Päivä 6:
Aamulla kello soi klo 6:n aikaan. Uni maittoi todella hyvin,
sillä en herännyt edes vessaan yöllä kertaakaan. Tarjoilijamme oli
täsmällisesti ajoissa paikalla herättelemässä vateineen käsien pesulle. Olimme
sopineet Karin kanssa, että antaisimme tippiä ainoastaan aiemmin sopimamme summan
eli 150 dollaria per nuppi. Ja rahat lyötäisiin kouraan alhaalla, kun homma on
pulkassa ja kontaktihenkilömme matkan järjestäjien puolesta olisi todistamassa
asiaa.
Aamupalalla kerroimme päätöksestämme pääoppaalle. Hän oli
luonnollisesti pettynyt, sillä hän oli tavallaan vastuussa koko ryhmästä. Myös
palkkiohin liittyvät asiat olivat hänen vastuullaan. William odotti selvästi
isompaa tippiä, mutta kerroimme, että maksamme sen mitä olemme sopineet ja
organisaation, jolle olimme maksaneet sievoisen summan kiipeilystä, kuuluisi
maksaa kantajille palkka. On selvää, että tippien maksaminen kuuluu ns.
palvelulisään, mutta tällä kertaa tippipyyntö oli röyhkeä.
Aamupalan jälkeen otimme vielä muutamat kuvat ja
hyvästelimme kämppiksemme Paulin. William piti pienen puheen vielä horombo
hutilla ja nosti kertaalleen esille tippi-asian. Koko ryhmän edessä. Sovimme,
että käsittelemme asian alhaalla.
Paluumatka Horombo hutilta portille kesti 5 tuntia. Pidimme
vain yhden lyhyen tauon Mandara hutin majoituspaikalla. Koska starttasimme jo
klo 7.15 viimeisen päivän osuudelle, oli
taivas ”auki” ja saimme kävelyn lomassa ihailla maisemia. Ylhäällä polut olivat
hieman kuurassa yöpakkasen jäljiltä, mutta saapuessamme metsävyöhykkeelle, oli
polut sulat ja kuivat.
”Kiipeily oli kaikkinensa huikea kokemus!”
Miinusmerkkisiä vertikaalimetrejä alas portille tuli
viimeisenä päivänä noin 2000 eli jalkojen jarrutusominaisuudet joutuivat
koetukselle. Matkana viimeisen päivän etappi oli 19 kilometriä. Matkalla alas
vaistosimme oppaidemme vaitonaisuuden, selvästikin johtuen tippi asiasta.
Puheen lisäksi myös matkavauhti koki inflaation viimeisillä kilometrillä, sillä
iskutus alkoi tuntumaan lonkissa ja varpaanpäissä. Myös minulla, vaikken
ylhäällä asti käynytkään. Voin kuvitella miltä Karin jaloissa tuntui, kun
joutui kahdessa päivässä laskeutumaan huipulta lähtöportille. Hyvät kengät ovat
tärkeät, ei ainoastaan noustessa vaan myös laskeuduttaessa.
Portille päästyämme kirjauduimme ulos luontopuistosta.
Seurasi vielä lounas oppaidemme kanssa. Paistettuja banaaneita, perunaa ja
lihaa. Hyvältä maistui, varsinkin kun olo alkoi muutenkin olemaan jo selkeästi
parempi. Ruoan jälkeen löimme molemmat oppaillemme kouraan 150 dollaria ja
kiittelimme reissusta. Päällisin puolin jäi huikean hyvä fiilis, mutta tippien
kanssa vekslailu kyllä kieltämättä teki pienen loven onnellisuuskakkuun.
Reissu takana. Ja vielä jaksaa hymyilyttää.
Automatka Kilimanjarolta takaisin Makumiraan meni maisemia
katsellessa. Väsyneitä, mutta onnellisia miehiä oli Karin kotijoukot
vastaanottamassa palkintorannekkein.
Viimeisen etapin
data:
- 4h 53 minuuttia
- 19 km
- keskisyke 96
- kalorit 2048 kcal
Summary of climbing
- Kesto 26 tuntia 13 minuuttia
- 60 km (30 km ylös ja 30 km alas)
- 14 317 kcal / 6 pv
- Nousumetrejä vertikaalina 3000
Sen pituinen se. Kohti
uusia seikkailuja.
Päivä 5:
Heräsin klo 6 aikaan ja käväisin vessassa. Olo oli
helpottunut sen verran, että oli suht. Helppoa nousta jo tolpilleen. Sovimme
oppaan kanssa, että klo 7 tulee aamupala ja pian aamupalan jälkeen lähtisimme
laskeutumaan. Mitä nopeammin ylhäältä lähdetään alas, sitä nopeammin olo
kohentuisi.
Aamupalaksi sain upotettua pari lettua ja pari siivua
vesimelonia. Teetä kylkiäisiksi ja elämä alkoi pikku hiljaa voittamaan kun sai
energiat pysymään sisällä. Hampaita pestessä meinasi kuitenkin tulla oksennus,
sillä hammastahna ei oikein tahtonut hivellä makuaisteja.
Kilimanjaron korkein huippu, Kibo alkaa alkaa olla takanapäin. Pilvet vyöryvät hienosti vuoren eteen. |
Otin muutamat kuvat vielä basecampistä ja lähdimme Justinin
kanssa aamuauringossa laskeutumaan alaspäin. Keli oli aivan huikea ja edellisen
päivän kovasta tuulenvireestä ei ollut tietoakaan. Olokin alkoi heti
helpottumaan, siitä merkkinä jatkuva puheensorina allekirjoittaneen ja Justinin
välillä. Tahti alaspäin mentäessä oli verkkaista. Aikaa Kibolta takaisin
Horombo hutille meni 3 tuntia, sillä otimme välillä valokuvia sekä pidimme pari
taukoa.
Olo Horombo hutille oli jo hyvä ja tuntui, että perusenergia
alkoi saavuttaa kehon. Majoittuessani aloinkin heti täyttämään
matkapäiväkirjaa, sillä edellisten päivien aikana siihen ei ollut oikein
inspiraatiota eikä jaksamista.
Kari saapui Horombo hutiin klo 13 aikaan ja sain onnitella
tuoretta huiputtajaa verekseltään. Hieman oli kaveri väsyneen oloinen, kuten
samassa tilanteessa kaikki muutkin. Väsymyksestä huolimatta juttu luisti ja
meininki oli positiivinen. Oma fiilis nousi saman tien, sillä toinen meistä
pääsi huipulle asti.
Lounas nautittiin klo 14 aikaan. Bambukeittoa sekä
friteerattua paahtoleipää kahvin kera. Ai että oli kyllä herkkua! Nyt ruoka
maistui moneen päivään kunnolla. Ruoalla riittikin puhetta Karin huiputuksesta.
Vaikka päivällinen oli sovittu klo 18 alkavaksi, ei uni tai
lepo tuntunut itselle tarpeelliselta, sillä olo alkoi tuntumaan samalta kuin
merenpinnan tasolla. Nyt olisi ollut virtaa lähteä vaikka takaisin kohti Kibo
Hutia, mutta minkäs teet. Siihen ei ollut mahdollisuuksia, sillä mikäli matka
on sovittu tehtäväksi 6 päivässä, niin se silloin tehdään. Kiipeilijöiden tulee
noudattaa tiukasti alun perin antamaansa aikataulua.
Illallisella oli ruokana riisiä sekä lihakastiketta. Pienenä
arjen bonuksena ruokajuomana oli viiniä. Pitihän se lasillinen ottaa Karin
upean nousun johdosta. Päivällisen päätteeksi oppaamme kertoi seuraavan päivän
aikataulusta. Heräisimme jo 6 jälkeen ja aamupalan jälkeen starttaisimme kohti
Mandara routen lähtöporttia klo 7.15. Päivällisen päätteeksi pääopas otti
esille tippi –asian. Meillä oli matkavarauksen puolesta sellainen sopimus, että
maksamme kiipeilystä tietyn könttäsumman ja sen lisäksi molemmat maksavat
omalle oppaalle tippiä 130 – 150 US Dollaria. Tähän olimme varautuneetkin.
Selvisi kuitenkin, että paikallisilla oli ihan omat käytännöt. Nyt oppaat
puhuivat myös kantajien sekä kokin ja tarjoilijan tipeistä. Illallisen
päätteeksi saimme lapun kouraamme, johon oli valmiiksi raapustettu palkkiot.
Allaolevat hinnat koskivat Karin ja allekirjoittaneen yhteisosuutta:
Pääopas = 180
dollaria
Apuopas = 150
dollaria
Kokki = 120
dollaria
Tarjoilija = 60
dollaria
Kantajat = 48
dollaria / kantaja
Yhteensä = 798
dollaria
Hinta siis hieman pompsahti! Siinä se ilta menikin
ihmetellessä, miten tällainen käytäntö voi olla olemassa ja siitä puhutaan
vasta viimeisenä iltana. Oppaat pyysivät, että rahat luovutettaisiin
aamupalalla ennen lähtöä. Ei alhaalla pääte/lähtöportilla.
Selvisi, että tippiasiat ovat erittäin sekava käytäntö.
Kiipeilijät keskustelivat hölmistyneenä toisiltaan kysellen, kuinka paljon
kukin maksaa tippiä retkikunnalleen. Osoittautui,
että käytännössä kantajat sekä kokki ja tarjoilija eivät saa muuta palkkaa kuin
tipit. Kuuden päivän työstä. Oppaat sen sijaan saisivat palkan sekä myös ko.
130 – 150 dollarin tipit. Kukainenkin.
Päivän saldo:
- 3h 4 minuuttia
- 9.4 km
- keskisyke 102, maksimi 128
- 1440 kcal
- lasku, noin 1 km
Päivä 6:
Aamulla kello soi klo 6:n aikaan. Uni maittoi todella hyvin,
sillä en herännyt edes vessaan yöllä kertaakaan. Tarjoilijamme oli
täsmällisesti ajoissa paikalla herättelemässä vateineen käsien pesulle. Olimme
sopineet Karin kanssa, että antaisimme tippiä ainoastaan aiemmin sopimamme summan
eli 150 dollaria per nuppi. Ja rahat lyötäisiin kouraan alhaalla, kun homma on
pulkassa ja kontaktihenkilömme matkan järjestäjien puolesta olisi todistamassa
asiaa.
Aamupalalla kerroimme päätöksestämme pääoppaalle. Hän oli
luonnollisesti pettynyt, sillä hän oli tavallaan vastuussa koko ryhmästä. Myös
palkkiohin liittyvät asiat olivat hänen vastuullaan. William odotti selvästi
isompaa tippiä, mutta kerroimme, että maksamme sen mitä olemme sopineet ja
organisaation, jolle olimme maksaneet sievoisen summan kiipeilystä, kuuluisi
maksaa kantajille palkka. On selvää, että tippien maksaminen kuuluu ns.
palvelulisään, mutta tällä kertaa tippipyyntö oli röyhkeä.
Aamupalan jälkeen otimme vielä muutamat kuvat ja
hyvästelimme kämppiksemme Paulin. William piti pienen puheen vielä horombo
hutilla ja nosti kertaalleen esille tippi-asian. Koko ryhmän edessä. Sovimme,
että käsittelemme asian alhaalla.
Paluumatka Horombo hutilta portille kesti 5 tuntia. Pidimme
vain yhden lyhyen tauon Mandara hutin majoituspaikalla. Koska starttasimme jo
klo 7.15 viimeisen päivän osuudelle, oli
taivas ”auki” ja saimme kävelyn lomassa ihailla maisemia. Ylhäällä polut olivat
hieman kuurassa yöpakkasen jäljiltä, mutta saapuessamme metsävyöhykkeelle, oli
polut sulat ja kuivat.
”Kiipeily oli kaikkinensa huikea kokemus!”
Miinusmerkkisiä vertikaalimetrejä alas portille tuli
viimeisenä päivänä noin 2000 eli jalkojen jarrutusominaisuudet joutuivat
koetukselle. Matkana viimeisen päivän etappi oli 19 kilometriä. Matkalla alas
vaistosimme oppaidemme vaitonaisuuden, selvästikin johtuen tippi asiasta.
Puheen lisäksi myös matkavauhti koki inflaation viimeisillä kilometrillä, sillä
iskutus alkoi tuntumaan lonkissa ja varpaanpäissä. Myös minulla, vaikken
ylhäällä asti käynytkään. Voin kuvitella miltä Karin jaloissa tuntui, kun
joutui kahdessa päivässä laskeutumaan huipulta lähtöportille. Hyvät kengät ovat
tärkeät, ei ainoastaan noustessa vaan myös laskeuduttaessa.
Portille päästyämme kirjauduimme ulos luontopuistosta.
Seurasi vielä lounas oppaidemme kanssa. Paistettuja banaaneita, perunaa ja
lihaa. Hyvältä maistui, varsinkin kun olo alkoi muutenkin olemaan jo selkeästi
parempi. Ruoan jälkeen löimme molemmat oppaillemme kouraan 150 dollaria ja
kiittelimme reissusta. Päällisin puolin jäi huikean hyvä fiilis, mutta tippien
kanssa vekslailu kyllä kieltämättä teki pienen loven onnellisuuskakkuun.
Reissu takana. Ja vielä jaksaa hymyilyttää. |
Automatka Kilimanjarolta takaisin Makumiraan meni maisemia
katsellessa. Väsyneitä, mutta onnellisia miehiä oli Karin kotijoukot
vastaanottamassa palkintorannekkein.
Viimeisen etapin
data:
- 4h 53 minuuttia
- 19 km
- keskisyke 96
- kalorit 2048 kcal
Summary of climbing
- Kesto 26 tuntia 13 minuuttia
- 60 km (30 km ylös ja 30 km alas)
- 14 317 kcal / 6 pv
- Nousumetrejä vertikaalina 3000
Sen pituinen se. Kohti
uusia seikkailuja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti